September 4, 2008

Tips Bulan Puasa Bagi Ibu BF

Posted in Penyusuan tagged , at 4:35 pm by zetyzin

Alhamdulillah sudah 4 hari kita berpuasa.

Seperti ibu-ibu menyusu badan yang lain, saya juga berasa agak gusar dan risau tentang penghasilan susu di bulan Ramadhan ini. Perkara yang paling merisaukan ialah kurangnya penghasilan susu kerana berpuasa.

Bagi saya, Alhamdulillah 4 hari pertama ini cukup memberangsangkan. Saya berjaya mengepam susu lebih dari biasa. Pernah saya pam dapat 11 oz per sesi! Saya sendiri terkejut bila melihat botol Avent 9oz saya penuh. Saya harap penghasilan susu yang banyak ini berterusan hingga bila-bila.

Apa yang saya perhatikan, saya rasalah, susu saya terhasil dengan banyak kerana:
– Saya makan kurma sebanyak 7 biji ketika berbuka dan sahur
– Saya pastikan saya minum air masak yang banyak 
– Saya tak minum kopi, teh mahupun milo
– Bulan puasa, saya lebih tenang. Ini juga turut mendorong penghasilan susu yang banyak.

Ini hanyalah pemerhatian saya. Dan sekadar untuk berkongsi pengalaman dengan anda semua. Anda pula bagaimana? Apa pula tips yang boleh dikongsi bersama?

Advertisements

3 Comments »

  1. norazah said,

    Terima kasih dengan tips yang berguna. Memang betul penghasilan susu sangat berkurangan ketika bulan puasa. Mungkin kerana saya suka minum kopi semasa bersahur. I’ll try with your tips on kurma. TQ

  2. murni said,

    saya bf anak saya yg berumur 5 bulan.tp selalu minum milo,xelok ker?

    • zetyzin said,

      saya rasa, berdasarkan pengalaman saya lah, depends pada tuan punya badan.
      macam saya, tak boleh minum banyak milo sebab saya cepat rasa dehidrate. macam tak cukup air. so bila saya tak cukup air, produksi susu saya pun berkurang.
      kalau murni ok dengan milo, takpe la kot. cuma jangan banyak sangat sebab milo (dan produk yang mengandungi koko) ada cafein jugak. takut nanti baby meragam kalau ambil cafein banyak sgt.

      just my 2 cents.

      happy breastfeeding!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: